ROMÂNIA

JUDEŢUL ARAD

CONSILIUL JUDEŢEAN

HOTĂRÂREA NR. 118
din 30.03.2023
pentru modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Arad


Consiliul Judeţean Arad,
Având în vedere:
-Referatul de aprobare nr. 7.502/23.03.2023 al Președintelui Consiliului Județean Arad;
-Raportul de specialitate nr. 7.504/23.03.2023 al Serviciului Juridic și Executări Silite;
-Amendamentul domnului Moț Petru, consilier județean, înregistrat la Consiliul Județean Arad sub nr. 7.962/29.03.2023;
-Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 323/30.10.2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Arad;
-Avizul favorabil al comisiilor de specialitate;
-Prevederile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare - Partea a III-a Administrația publică locală.

În temeiul art. 139 alin. (3) lit. i și art. 182 alin. (1) și (4) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

H O T Ă R Ă Ş T E:
Art.1.Se modifică Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean Arad, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 323/30.10.2020, după cum urmează:
1.După alineatul (4) al art. 18 se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul conținut:
„(4^1) În toate cazurile în care pe ordinea de zi a ședinței consiliului județean există proiecte de hotărâre cu privire la persoane, pentru adoptarea cărora este necesar votul secret, ședințele se convoacă cu prezența fizică a membrilor consiliului județean.”
2.După alineatul (11) al art. 20 se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul conținut:
„(12) In procesul de elaborare şi dezbatere a proiectelor de hotărâre de consiliu județean se aplică prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
3.Art. 22 alin. (1) se modifică după cum urmează:
„(1) Şedinţele consiliului județean sunt publice. Acestea se pot desfăşura cu participarea fizică a consilierilor sau în sistem online, prin utilizarea oricăror mijloace electronice, comunicate în documentul de convocare prevăzut la art. 18 alin. (5).”
4.După alineatul (1) al art. 22 se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul conținut:
„(1^1) Ședințele Consiliului Județean Arad se transmit în timp real, putând fi accesate pe pagina Consiliului Județean Arad pe platforma social-media Facebook;”
5.Art. 22 alin. (2) lit. c se modifică după cum urmează:
„c) posibilitatea cetăţenilor de a asista la şedinţele consiliului județean care se desfășoară cu prezența fizică a consilierilor județeni și/sau de a le urmări pe internet.”
6.Art. 22 alin. (15) se modifică după cum urmează:
„(15) Asupra proiectelor de hotărâri au loc dezbateri generale și pe articole.”
7.După alineatul (15) al art. 22 se introduc unsprezece noi alineate, alin. (15^1)-(15^11), după cum urmează:
„(15^1) Amendamentele se formulează în scris şi se pot depune de către președinte, oricare dintre consilierii județeni, un grup de consilieri județeni sau o comisie de specialitate. Iniţiatorul unui amendament îl poate retrage sau poate renunţa la susţinerea acestuia, în orice moment. În acest caz, amendamentul nu se mai supune la vot.
(15^2) Pentru a putea fi dezbătut amendamentul, acesta trebuie depus la secretarul general al județului cel mai târziu în ziua şedinţei consiliului județean.
(15^3) Amendamentele la proiectele de hotărâri ale consiliului județean se transmit în formă scrisă şi conţin următoarele elemente:
a) iniţiatorul sau iniţiatorii;
b) numărul de înregistrare şi titlul proiectului de hotărâre a consiliului județean pentru care se depune amendamentul;
c) tipul amendamentului: modificare sau completare;
d) textul iniţial;
e) textul amendamentului formulat;
f) motivaţia amendamentului;
g) semnătura persoanei care propune amendamentul.
(15^4) Secretarul general numerotează amendamentele depuse pentru fiecare proiect de hotărâre a consiliului județean în ordine crescătoare a articolelor din cadrul proiectului de hotărâre a consiliului județean. Secretarul general numerotează amendamentele depuse ţinând cont de ordinea textelor asupra cărora se formulează amendamente în cadrul proiectului de hotărâre a consiliului județean. În cazul în care două sau mai multe amendamente se referă la acelaşi text din cadrul proiectului de hotărâre a consiliului județean, acestea se numerotează în ordinea în care au fost primite de către secretarul general.
(15^5) În timpul dezbaterilor se pot formula amendamente verbale care să vizeze corelări tehnico-legislative, gramaticale sau lingvistice la proiectul de hotărâre a consiliului județean. Astfel:
a) conţinutul amendamentelor verbale se menţionează în procesul-verbal de şedinţă;
b) asupra amendamentelor verbale care vizează corelări tehnico-legislative, gramaticale sau lingvistice, formulate în timpul dezbaterilor, iniţiatorul are dreptul de a exprima un punct de vedere.
(15^6) Amendamentele se supun votului consiliului județean în ordinea numerotării lor. Amendamentele se adoptă cu același număr de voturi necesar pentru adoptarea hotărârii. Dacă s-a adoptat un amendament, celelalte amendamente care cuprind prevederi contrare amendamentului adoptat se socotesc respinse fără a mai fi supuse votului.
(15^7) După supunerea la vot a tuturor amendamentelor se supune la vot proiectul de hotărâre a consiliului județean în forma cu amendamente.
(15^8) Respingerea unui proiect de hotărâre a consiliului județean înscris pe ordinea de zi, precum şi orice supunere la vot a unei propuneri înscrise pe ordinea de zi nu constituie hotărâre a consiliului județean ca act administrativ, în acest caz, menţionându-se doar rezultatul votului în procesul-verbal al şedinţei fără redactarea unei hotărâri a consiliului județean.
(15^9) Supunerea la vot în timpul şedinţelor consiliului județean a unei situaţii procedurale prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare nu constituie hotărâre a consiliului județean ca act administrativ. Menţionarea acestor situaţii procedurale, precum şi rezultatul votului se fac obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei.
(15^10) Prin excepție de la prevederile alin. 15^1 - alin. 15^7, în situațiile de urgență sau care nu suferă amânare, în situațiile în care necesitatea amendamentului rezultă din dezbaterile generale sau pe articole, în situațiile în care inițiatorul amendamentului a luat cunoștință despre necesitatea și oportunitatea formulării amendamentului cu mai puțin de 24 de ore înainte de data desfășurării ședințelor, în situația ședințelor extraordinare convocate de îndată, precum și în situația în care în mod obiectiv inițiatorul nu a avut posibilitatea redactării în scris a amendamentului și urmării procedurii prevăzute la alineatele precedente, președintele, oricare dintre consilierii județeni, un grup de consilieri județeni sau o comisie de specialitate, pot formula și motiva verbal în ședință amendamente, consemnându-se acest lucru în procesul verbal al ședinței.
(15^11) Amendamentul formulat în condițiile prevăzute la alineatul 15^10 se va supune la vot în aceleași condiții cu amendamentele formulate în scris, inclusiv în ceea ce privește ordinea supunerii la vot.”
8.După art. 22 se introduce un nou articol, art. 22^1, cu următorul conținut:
Art. 22^1
Participarea persoanelor interesate la lucrările şedinţelor publice ale Consiliului Județean
(1) Orice persoană interesată poate participa la şedinţele consiliului județean, în limita locurilor disponibile în sala de şedinţe, prioritate la ocuparea locurilor având cetăţenii care s-au înscris pentru luare de cuvânt. Persoanele interesate pot participa şi la şedinţele consiliului județean desfășurate prin mijloace electronice.
(2) Participarea cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în județul Arad la şedinţele consiliului județean desfăşurate pe platforma de videoconferinţe şi posibilitatea de a lua cuvântul, fără drept de vot, la dezbaterea proiectelor de hotărâre înscrise pe ordinea de zi a şedinţei se realizează prin următoarele modalităţi:
a) prin înscrierea pe platforma on-line de videoconferinţă, în baza unei solicitări transmise cu cel puţin o zi înainte de desfăşurarea şedinţelor ordinare sau extraordinare. Solicitarea va fi transmisă pe o adresă de e-mail destinată acestui scop, care va fi adusă la cunoştinţă publică odată cu aducerea la cunoştinţă publică a dispoziţiei de convocare a şedinţei în plen, pe site-ul consiliului judetean: www.cjarad.ro, la secţiunea https://www.cjarad.ro/activitate/sedinte-consiliu/. Solicitarea de participare la şedinţă va cuprinde datele de contact ale solicitantului şi punctul de pe ordinea de zi pentru care se înscrie pentru luarea de cuvânt. Solicitantul va primi, prin e-mail sau prin sms, în funcţie de opţiune, un link prin care se va putea conecta la ședința consiliului județean şi va putea lua cuvântul;
b) prin accesul în sala de şedinţă, într-un spaţiu special amenajat şi la platforma on-line de videoconferinţă.
(3) Luările de cuvânt ale persoanelor care participă la ședințele consiliului județean, vor avea, de regulă, o durată de maximum 3 minute, în limita timpului disponibil alocat luărilor de cuvânt.
(4) În luările de cuvânt, persoanele au obligaţia de a se limita strict la problema pusă în discuţie.
(5) În cazul în care desfăşurarea şedinţei este perturbată, preşedintele consiliului județean poate întrerupe şedinţa pentru a restabili ordinea şi desfăşurarea normală a şedinţei consiliului județean.”
9.După alineatul (5) al art. 23 se introduc două noi alineate, alin. (5^1) și alin. (5^2), după cum urmează:
„(5^1) Consilierii județeni care participă prin mijloace electronice la ședințele convocate cu prezență fizică își exprimă votul prin ridicarea mâinii sau prin apel nominal efectuat de secretarul general al județului după dezbaterea tuturor proiectelor de hotărâre înscrise pe ordinea de zi.
(5^2) Modalitatea de exprimare a votului se stabilește după aprobarea ordinii de zi, cu majoritatea simplă prevăzută de art. 5 lit. ee din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.”
10. După alineatul (12) al art. 23 se introduce un nou alineat, alin. (12^1), după cum urmează:
„(12^1) Consilierul județean care participă la ședință prin mijloace electronice nu participă la votul exprimat pentru adoptarea hotărârilor care sunt luate prin vot secret. Acesta nu este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii.”
Art.2.Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean Arad, în forma modificată conform art. 1, este prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3.Prezenta hotărâre se comunică la:
-Instituţia Prefectului - Judeţul Arad
-Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Arad.
PREŞEDINTE,IUSTIN CIONCA

CONTRASEMNEAZĂ:

SECRETAR GENERAL AL JUDEŢULUI,

SILVANA LUPU


File Name
Anexa.pdf
File Name
Amendament.pdf
Referat.pdf
Raport.pdf


Modul de votare:
Reprezentare vot Total voturi
 
pentru 32 voturi
 
contra 0 voturi
 
abțineri 0 voturi
 
absenți 0 voturi
 
nu au votat 1 voturi

Vot detaliat:
CrtConsilierVot
1 ANGHEL RĂZVAN-PAUL (USR)
2 BLAGA BOGDAN-MARIUS (PNL)
3 BOLONI GYORGY (UDMR)
4 BORHA GHEORGHE-VASILE (PNL)
5 BOZGA DORU (PNL)
6 BUDĂU RUBEN (PSLC)
7 BULBUC IONEL (PNL)
8 CADAR RĂZVAN-OLIMPIU (PNL)
9 CIONCA-ARGHIR IUSTIN-MARINEL (PNL)
10 CIOROGAR CRISTINA-DENISA (PNL)
11 CRIŞAN CORINA-ANKA (PNL)
12 CRIŞAN IOAN (PNL)
13 DIHEL MARIANA DANIELA (PRO România)
14 DINGA STEFANIA-PATRICIA (PNL)
15 GLIGOR ALIN-SORIN (PRO România)
16 LUCA SAMUEL (USR)
17 LUCACI CORNEL-ŞTEFAN (PSLC)
18 MOŢ PETRU (PSLC)
19 NAGHI ALINA-GEORGETA (PMP)
20 ONESCU IRINA (PNL)
21 ORZA GHEORGHE (USR)
22 PERO TAMAS-CAROL (UDMR)
23 POP TALIDA (PNL)
24 POPA GAROFIŢA (PNL)
25 REMEŢAN FLORIN (PMP)
26 STAN SIMONA-LUCIA (PNL)
27 STANCA DORIN-MARCEL (PNL)
28 TALPEȘ MIREL-PETRU (PNL)
29 TRIPON FLORIN (PNL)
30 ŢOLE DANIEL-IOAN (USR)
31 ULICI ION (PNL)
32 WALDVOGEL-LERIC BRIGITTE-GLORIA (PRO România)
33 POP IOANA-ALINA (USR)